Головна » 2018 » Серпень » 29 » «шпійон», чи шаховий аматор?
10:06
«шпійон», чи шаховий аматор?
123456

Не випадково одне із слів заголовка використали, як у побутовому вжитку ,що  було "популярним»   у "зоряний" час советів . Чому?  Про це згодом.

На відміну від практичної  шахової  гри, існує ще  такий її різновид ,як шахова композиція. Це своєрідне мистецтво, поезія на чорно-білій дошці, коли відтворюються  авторські тонкощі  ,тактика і стратегія  боротьби . Цим жанром вже  понад п"ятьдесять років захоплюється Роман Федорович Залокоцький.  Ще під час військової служби на Далекому Сході  у  тамтешній газеті вів куточок   любителів стародавньої гри. Чи не найбільш плідним у розкритті   творчого хоббі    припав  на період, коли  очолював пункт , а  і згодом відділення міліції на  залізничній станції Самбір.

 Попри ідеологічну зашореність, яким рясніли сторінки  «Червоного прапора»,  популярним були конкурси по розв’язанню  задач під керівництвом Р.В.Залокоцького, вихованці якого Сорока, Гаврилів  та інші згодом стали наслідувати цей приклад  на обласному рівні. Відомий український проблеміст М.П.Зелепукін  у  книзі «Словник шахової композиції», виданій у Києві в 1982році, серед інших згадує творчий хист нашого земляка.

Зрозуміло, що для спортивного зростання потрібні були контакти. Вони  встановлювались не тільки в межах республіки, а і за кордоном . Згодом шахові задачі, етюди вихідця з Брониці Дрогобицького району, де народився Роман Залокоцький  , охоче почали друкувати спортивні видання не тільки Європи, а і світу, ставав переможцем  багатьох конкурсів . Єдиним гонораром-нагородою за творчі досягнення ставало те, що надсилались  видання  , де вони публікувались.

Шахову активність ,закордонні  звязки не могли не помітити  спецслужби. Здогадуємось,що вигадуватись версії ,начебто за варіантами розв’язку задач, композицій передається таємна інформація,якою  володів за родом професійних обов"язків ,як начальник відділення міліції на транспорті. Не важко зрозуміти, що і ярлик «шпійон» в оперативних матеріалах «Контори Глибокого Буріння» , напевно,був присутній…Про це міг здогадуватись, знаючи ,по службових обов"язках, тонкощі оперетино-пошукової діяльності.

За час своєї спортивної  карєри  Р.Ф.Залокоцький пройшов всі  щаблі росту. Нині він носить найвище звання- міжнародний  гросмейстер з щахової композиці. За  громадську активність став Почесним громадянином Самбора. З під пера аматора-самородка ,  вийшло у  світ  кілька  книжок. І тепер ветеран у творчому неспокою, поєднуючи життєві будні із підприємницькою діяльністю.

Бажаємо йому успіхів на цій ниві.

P.S.Цей матеріал був підготовлений кілька років тому. З причин популяризаціїі стародавньої гри повторюємо його. Тому і зберегли кількість переглядів. Надалі міркуємо час від часу подавати цікаві шахові задачі, етюди,композиції. Запрошуємо до  участі у їх розв"язку  аматорів.


Переглядів: 1187 | Додав: Oksana | Рейтинг: 4.5/2
Всього коментарів: 0