Головна » 2012 » Серпень » 2 » Аванс симпатій. Чим відрізнявся з’їзд партії «УДАР»?
14:37
Аванс симпатій. Чим відрізнявся з’їзд партії «УДАР»?
123456
.


Іван КАПСАМУН, фото Костянтина ГРИШИНА, «День»

Парад партійних з’їздів. Так можна охарактеризувати політичну активність партій в останні дні. Завершувала учора — з прохідних в парламент — партія «УДАР» Віталія Кличка. Атмосфера, в якій відбувався з’їзд ударівців, явно відрізнялася від того, що бачили журналісти та суспільство напередодні — на зібраннях Партії регіонів та Об’єднаної опозиції. Перші змусили дивитися свій з’їзд через екрани, навіть присутніх журналістів, і вразили всіх симбіозом совковості, багатства та пафосу. Про відкритість регіоналів мало хто говорив, всі розуміли традиції цієї політичної сили.

Другі — хоч і демонстрували повну відкритість (з’їзд проходив під відкритим небом у дворі центрального офісу «Батьківщини»), здивували своїми підходами до складання списків. Цьому підтвердження вчорашня заява народного депутата Ольги Герасим’юк. Вона сказала, що зі списку Об’єднаної опозиції її викреслив особисто Арсеній Яценюк: «У ніч перед з’їздом мені подзвонили мої друзі і сказали, що Яценюк ветував мою кандидатуру без пояснення причин. Але я через це особливо не переживаю». Сама Герасим’юк висуватиметься від партії «УДАР» по 139 виборчому округу в Одеській області.

— Пані Ольго, чому «УДАР»?

— Я повністю присвятила себе європейської інтеграції України. Партія Віталія Кличка імпонує мені тим, що вона також опікується цим питанням. Сам Кличко політик європейського зразка. До того ж, мені подобається, що у цій партії, єдиній серед усіх, не заведено вивищуватися за рахунок когось: вони не говорять, що «УДАР» хороший, тому що інші погані. Це — ганебне явище. Партія цього не дозволяє і, навіть, навпаки, декларує потребу говорити про те, що ми зробимо, а не що не зробили інші. Йдеться про нову політику, нові підходи для держави. Це дуже підіймає мій дух, адже після того, що я пережила у Верховній Раді за усі ці роки, переконалася в тому, що тільки якась нова сила здатна щось змінити. Звісно, буде тяжко, якщо навіть побратими з опозиції дозволяють собі випади в наш бік. Дуже сподіваюся на те, що політична воля Віталія, яку він демонструє — це загальний дух партії. Партія пропонує відкритість, європейськість, нову якість політики. Окрім того, ця партія стоїть на твердих позиціях захисту прав людини. Сьогодні Кличка привітала Європейська народна партія.

— Ініціатива йшла від вас чи від «УДАРу»?

— Від партії. Я піду по округу (№139) на Одещині.

— Чому?

— Це український регіон. Я маю сентимент до цього краю, в мене там було багато програм, багато спілкувалася з виборцями, тож мені буде цікаво там попрацювати.

— Хто ваші конкуренти?

— Людина з двома громадянствами — Пресман від Партії регіонів та комуніст Царьков. Мене цікавить азарт боротьби, я хочу спробувати поборотися за перемогу. Я налаштована оптимістично. Утім, я розумію, що чесної боротьби не буде. Але відмовитися одразу, через те, що буде складно не можна — я використаю усі свої можливості.

— Яке ставлення до Кличка політика в Європі?

— Багато людей, які були колись акторами і музикантами, стали президентами. Мені подобається, що він не зважає на те, коли вказують, що Кличко — спортсмен. Видно, що він вчиться. У багатьох людей Кличко, що мені розповідали, викликає реальну симпатію. Хоча політика і складна річ, але я сподіваюся, що все буде так, як тут говориться. Хоча звичайно, Віталія будуть ламати не по-спортивному. Недаремно сьогодні звучало привітання голови Європейської народної партії — вони шукають притомну європейську силу, тому що їм потрібна саме така Україна.

* * *

З’їзд «УДАРу» відрізнявся відкритістю. Незважаючи на спеку і відсутність кондиціонерів в залі засідання, депутати на мажоритарні округи затверджувалися поіменно на кожний округ. Процедури дотрималися повністю.

Завершився з'їзд партії "УДАР" (фото)

«В Україні має змінитися якість політики, — говорив у своєму виступі Віталій Кличко. — Що таке нова якість політики? Перш за все, це — принципи, яким відповідають і за якими діють самі політики. В Україні склалася традиція закритої, підкилимної політики. Коли б’ють у спину, брешуть у очі і думають виключно про свій інтерес. Коли понад усе бояться людей, бояться постати перед оцінкою і судженням громадян... Ми стверджуємо, що політика може бути відкритою... У програмі нашої партії викладено план наших дій у парламенті. Ми концентруємось на досяжних цілях. Коли ми досягнемо їх, країна зробить незворотний крок до європейських стандартів. Від корумпованого авторитарного режиму до демократії і добробуту».

Ставка зроблена на нові обличчя та середній клас. Хоча, звичайно, не обійшлося без відомих персон. Отже перша п’ятірка «УДАРу»: Віталій Кличко (1), Марія Матіос (2), Валентин Наливайченко (3), Оксана Продан (4), Віталій Ковальчук (5). До другої п’ятірки увійшли Ірина Геращенко (6), Віктор Пинзеник (7), лікар Наталія Агафонова (8), депутат Київської облради Артур Палатний (9), заступник міністра праці Павло Розенко (10). Також за списком партії під номером 15 йде колишній представник президента Януковича в Криму Сергій Куніцин, а 17-м колишній міський голова Одеси Едуард Гурвіц. До речі, Український союз ветеранів Афганістану і Партія ветеранів Афганістану висловили свою підтримку партії «УДАРу» на парламентських виборах. Про це заявив Сергій Куніцин.

В Україні давно існує великий запит на нові обличчя з незаплямованою репутацією. В умовах аморальності та корумпованості української політики, зневіри громадян — зайняти цю нішу складно. Проте можливо. У політичної сили Віталія Кличка є шанси. Принаймні, аванс симпатій на з’їзді відчувався.

Джерело: газета "День"

Переглядів: 738 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: