Головна » 2012 » Жовтень » 8 » На місці спаленого хутора у Самбірському районі встановлено«Дзвін пам’яті»
09:33
На місці спаленого хутора у Самбірському районі встановлено«Дзвін пам’яті»
123456
  7 жовтня, на місці колишнього спаленного в 1949 році хутора Літомир Самбірського району Львівської області відкрито Дзвін пам’яті «Покрова».

Його встановлено на знак вшанування пам’яті жертв більшовицького терору та з нагоди 70-річчя Української Повстанської Армії.

Встановленням дзвону пам’яті «Покрова» на місці колишнього дотла спаленого маленького населеного пункту Прикарпаття, віддаленого від автотраси Самбір-Львів, завершено створення меморіального комплексу, в який входять благоустроєна територія, дубовий хрест, фігура Матері Божої, гранітна плита з прізвищами загиблих від куль енкаведистів борців за незалежність України. Тут котрий рік поспіль з нагоди свята Покрова та народження УПА проводяться патріотичні заходи.

Під час відкриття Дзвону пам’яті спогадами про ювілей УПА, важку боротьбу за незалежність України поділилися, зокрема, голова обласного Проводу вояків ОУН-УПА Олесь Гуменюк, станичний Самбірської станиці Братства ОУН-УПА Микола Петрущак,  голова міськрайонного товариства «Просвіта» Олександра Сумарук тощо. Місцеві школярі підготували тематичну віршовано-пісенну композицію.

зік

Довідка IA ZIK .

У кінці серпня 1944 року до віддаленого хутора Літомир на відпочинок прибув невеликий загін Української Повстанської Армії. Він повернувся з Карпат. Вояки були виснажені довгими переходами, частими боями з енкаведистами, які їх переслідували, бракувало їм зброї, набоїв.

За доносом 27 серпня хутір оточили війська НКВД при підтримці бронетранспортерів. Бій вояки УПА із загарбниками їхньої землі вели від полудня до пізнього вечора. Але сили були не рівні. Смертю хоробрих полягло п’ятеро повстанців. Командирові з кількома стрільцями вдалося вирватися із смертельного кільця. Але трагедія хутора Літомир на цьому не закінчилася. Згодом загарбники спалили всі хати. Там, де колись вирувало життя, досі ростуть старі дерева.

Переглядів: 650 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: