Головна » 2014 » Грудень » 7 » У Львові презентували книги про гумор бойків та гуцулів
10:52
У Львові презентували книги про гумор бойків та гуцулів
123456

Не тільки в гуморі, але й у творчості люди крадуть в один одного. Я намагався відсіяти всі жарти, що не належать гуцулам та бойкам. Взагалі українці найбільше жартують про зуби.

Про це розповів на презентації своїх книг у Львові в Інституті народознавства НАН України видатний краєзнавець, фольклорист та письменник-гуморист Микола Савчук, інформує власний кореспондент ІА ZIK.

Микола Савчук зібрав у книжках бойківський та гуцульський гумор, світлини, карикатури про них і таким чином хотів показати одну з частин культури українців-горян. «Не тільки в гуморі, але й у творчості люди крадуть в один одного. Працюючи над книгою, я намагався відсіяти всі жарти, що не належать гуцулам та бойкам, бо інкогніто люди придумують та накладають те, що не пасує одне одному. Наприклад, що гуцули скупі, а то неправда. Вони – горяни і дуже гостинні» – пояснив він.

Книги «Підемо на бойки…» та «Гуцули, гуцули…» є з гумористичної серії «Наш сміх», що виходить щоквартально. Кожна книжка стандартної форми, та написана доступною мовою. Усі, хто прийшов на презентацію мав можливість їх придбати. Упорядник пояснює, що у гуцулів гумор делікатний, проте до книг не ввійшло багато сороміцьких коломийок. Скоро книги можна буде знайти у львівських книгарнях.

Варто виділити ще третю презентовану гумористичну книгу «Зуби мої, зуби!...» – це усмішки, анекдоти, бувальщина, іронізми, афоризми про зубних лікарів та їх пацієнтів. За словами Миколи Савчука, найбільше жартів в українців про зуби, тому вирішив упорядкувати окремо гуморески різних авторів на тему стоматології.

Письменник планує видати цього року ще книги «Вареники і сало» та «Бойківський гумор». Також думає упорядкувати лемківський гумор, який порівняно з бойківським та гуцульським, вважає найбільшим.

Микола Савчук просить написати йому, якщо в когось будуть ідеї чи інформація про український гумор, наприклад козацький, стрілецький, повстанський та інші. «Зараз я збираю бувальщину про священників. Щось не образливе, а цікаве та веселе», – розповів він.

Слід додати, що у м. Коломиї Микола Савчук відкрив перший і єдиний центр гумору «Весела оселя» з музеєм гумору, бібліотекою гумору, сатири і карикатури (понад 1000 томів), фонотекою і відеотекою (світові кінокомедії), картотекою. «Весела оселя» отримала широкий резонанс в Україні та за кордоном.

Джерело: Зік

 

Переглядів: 475 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: