Головна » 2017 » Березень » 1 » Пропущення строку для прийняття спадщини
10:00
Пропущення строку для прийняття спадщини
123456
 

Ст. 1270 Цивільного кодексу України (далі ЦКУ) встановлено строк для прийняття спадщини, який становить 6 місяців та починається з дня відкриття спадщини, що є днем смерті особи або днем, з якого особа оголошується померлою. Проте, часто з ряду причин спадкоємець не встигає прийняти спадщину у визначений строк, у такому випадку він вважатиметься таким, що не прийняв її. Разом з тим, законодавство України встановлює для спадкоємця можливість відновлення пропущеного строку для прийняття спадщини.

Так, відповідно до положень ст. 1272 ЦКУ, поновлення строку для прийняття спадщини можливе двома способами.

Перший – це письмова згода спадкоємців, що вчасно прийняли спадщину. У випадку наявності такої згоди, спадкоємець, що пропустив строк для прийняття спадщини може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини.

Проте, у випадку якщо така згода відсутня, а можливості отримати її немає, ст. 1272 ЦКУ встановлено можливість спадкоємця, що пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, звернутися до суду з позовом про відновлення строку для прийняття спадщини. Так, у цьому випадку суд може визначити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини.

Законодавство не містить переліку поважних причин пропуску строку на прийняття спадщини, у кожному окремому випадку це питання оцінюється судом. Так, причини визнаватимуться поважними у тому випадку, якщо існували значні перешкоди у прийнятті спадщини для спадкоємця. Згідно з судовою практикою, до таких відносяться, наприклад, тривала хвороба, служба у Збройних Силах України, тривале закордонне відрядження. Варто також, зазначити, що, згідно з Постановою ВСУ від 14.09.2016 року, незнання про смерть спадкодавця не вважається поважною причиною пропущення строку прийняття спадщини. Крім того, не вважатимуться поважними причинами необізнаність, зайнятість та тяжкий матеріальний стан спадкоємця.

Слід також звернути увагу, що за ч. 3 ст. 1268 ЦК, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 ЦКУ не заявив про відмову від неї. У цьому випадку поновлювати строк на прийняття спадщини непотрібно.

Для отримання детальної інформації та консультацій, звертайтеся до  бюро правової допомоги, що діють в кожному районному центрі.

Переглядів: 548 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: