Головна » 2021 » Червень » 28 » Ралівські горизонти...
08:37
Ралівські горизонти...
123456

Був приємно здивований і зворушений , що нинішнє керівництво Ралівської сільської ради в особі  голови Любові Ковалик та  заступника Петра Германа долучились до привітання з приводу   80-ти річного ювілею.Зрозуміло прийшли не з пустими руками. Кілька слів про період урядування. Без зайвою скромності скажу, що в час  керівництва цією сільською громадою вдадось вирішити глобальні питання. Серед них разом з чільниками  самбірської НГРЄ домоглись будівництва очисних споруд , адже до цього каналізаційні сцьоки з мікрорайону геологів «транзитом» направлялись у річку Дністер. Потім це дало поштовх для багатоповерхової забудови на так званому «Квадраті», а це на масиві більше 5-ти га ,за крок від  Самбора. Цю територію   правління колгоспу при підтримці районних властей мали намір віддати під індивідуальне будівництво. Довелось поламати цю без перебільшення "грошову" проблему пляців. Уявляєте який довелось перенести спротив від майбутніх впливових забудівників у цьому пристижному місці ,це при тому ,що розпорядником використання землі згідно діючого на той час закону був колгосп, а  сільраді  відведена роль дорадчого органу...

 Як приємно, що нині  там  виріс  житловий багатоповерховий квартал на кількасот квартир, а могло бути зовсім по- іншому.

 Пригадую як складно, самотужки довелось відстоювати потребу будівництва дошкільної установи. Опертись можна  було тільки на Самбірську нафтогазорозвідувальну експедицію,яка в межах Ралівки вже звела кілька двохповерхових будиночків для своїх робітників. Сім"ї збільшувались,тому виникла нагальна потреба у дошкільному закладі. Для її вирішення  підготував відповідного   листа на адресу Міністерства геології за підписом Героя Соціалістичної Праці М. Заяць. Документ привіз нарочним до столиці. Як нині пам"ятаю зустріч у приймальні тодішнього міністра геології Гавриленка. Секретарка уважно переглянула документ і швиденько пішла доповісти першій особі відомства, очевидно сприйнявши мене як автора прохання, тобто Героя Соцпраці. Принагідка скажу, що на той час  міністерством уже було виготовлено документацію на добудову дитсадка №1о в м.Самборі, яку виклопотав тодішній міський голова Сіглов. До речі ,тією діючою дитустановою керувала моя дружина, від якої дізнався про цю конфеденційну інформацію.

Міністер уважно вислухав моє слізне прохання.Через хвилю-дві в кабінет запросив  начальника УКБ(управління капітального будівництва) і сказав буквально наступне:

-Бачиш , голова ралівської сільської ради , пішки прийшов до Києва. Бери лист і виконуй.

 Вже не оповідаю, що в сім"ї доходило до розлучення,адже перебив дружині стати завідуючою садочком з вісьмома групами...

А ось ще один штрих з сільських буднів. В центральній садибі Ралівці, згодом в селах Нагірному, Задністря вдалось чи не одному з перших на Львівщині провести зовнішнє освітлення вулиць. Ніні цим  нігого не здивуєш, але це програма не місцевих урядовців, а олігархів. У такий спосіб починаючи від братів Клюєвих,ахметових, пінчуків,фірташів, які збувають вітрову, сонячну , а точніше  "зелену" електроенергію , щоб на цьому збагатитись з державного бюджету. Адже отримують компенсацію в три-чотири рази більше ніж потратили на її вироблення. Це не докір, а реальна правда.

 Або  таке.Шкодую. що не вдалось втілити в життя будівництво Будинку культури,плавального басейну, адже всі передумови для цього були. Відкрили рахунок у держбанку для збору коштівна на дольовій участі. Підтримав цю ідею директор меблевого комбінату св.п.І.С.Сидор, а блаженної пам"яті керуючий райсільгосптехніки В.П. Багрій  придбав спеціальний типовий модуль за рахунок підприємства.Як не впиралось керівництво тодішнього колгоспу, але все-таки дало згоду  виділити мізер коштів, мотивуючи збитковістю. І це були не просто ілюзії, а реальні наміри.Ділянку вибрали біля контори колгоспу де в радіусі кількасот метрів були всі комунікації: каналізаційна насосна станція, ГРП(гаророзподільний пункт), електротрансформатор. Обласна рада в своїх планах передбачила будівництво культосвітнього закладу. Але не було підтримки у райцентрі і наші виклопотані будівельні ліміти втілили у життя в Блажеві.І нині цей заклад там стоїть пусткою.Дехто з впливових комуністичних чиновників, господарників скептично дорікали, мовляв розгулявся бойко з своїми ідеями. Не обійшлось без кляузів,навішування різного роду ярликів за публікації початку демократичної відлиги перших дев"яностих років минулого століття. Компанію з моєї дискридатації очолив такий собі обліковець ферми  В.Бучко, якого виплекав на свою голову. Він ввійшов у довіря до  голови міськрайонної ради Зоряна Попадюка, знайшов також опікунів у районній прокуратурі, сереж рухівських глашатаїв.

.Ставши після мене у керма ради відразу проявив януковицькі замашки. За копійки  не без його участі було передано у приватні руки Торговий комплекс НГРЕ, ділянку біля нього також пішла з молотка, хоч розглядалась як ідеальний резервний варіант плавального басейну. Потім запропастив приміщення контори колгоспу, мотивуючи. що там буде сільський клуб, чимало нерухомого майна оформив на маму, жінку тощо.  А ось ще разючий приклад, як нехтував громадським и інтересами.Коли я розраховувався ділянка біля адмінприміщення сільради перевищувала 0,25 га. а Бучко "оптимізував"її до сім сотих. Безконтрольно :куму, свату-брату роздавались квартири, які виділяла будівельники ТоВ "Геолог" , як компенсацію за землю для вкрай потребуючих з числа інвалідів, вчителів. медиків. У такий спосіб було реалізовано біля 20 КВ.,вартість кожної з них обчислювалась більше 30тис.ЗЕЛЕНИХ. Напевно не випадково серед дрібних чинуш, що скуповували нерухомість у Криму виявися і цей  Ралівський горе=урядник.

Годі було про все це писати, адже використорувались "смотрящі" і за пресою,повторюю, особливо його опікала районна прокуратура.Як  розповідав член сільвиконкому Іван Квітовський про неспростовні зловживанні при розподілі коштів потерпілим від повені 2008році вони  закриваючи справи,а як відпрату за це позачергово отримували квартири, земельни ділянки під забудову на хати, гаражі тощо. Підприємець Роман Лац мусів віддати не одну тисячу зелених не тільки за купівлю тваринницького приміщення , а потім  ще й хабаря за земельну ділянку. І все це під приводом допомоги церковним громадам. Наскільки безкарним себе почував , що дозволяв приватизацію земельних ділянок в охоронній зоні водонапірних веж...

Нині тішуся. що до керма Ралівською об"єднаною територіальною громадою обрана Любов Ігорівна Ковалик. Ще й року не минуло з того часу, а зарекомендувала себе здібним організатором. Один з прикладів- колишнє приміщення Городищенської сільради привела до європейського рівняі  і так повсюди .Практично кожного для дбає про поповнення бюджету,адже чималі витрати потребує освіта, культура,медицина, розвиток фізичної культури і спорту . Тепер більшість цих видатків покриваються  за рахунок низового органу влади. Буквально за лічені місяці освоїлли нове приміщення, де для адмінперсоналу створено комфортні умови  праці.

Дійшла в пошуку коштів і до такої деталі- телекомунікаційна мережа подекуди проходить і по опорам встановлених  громадським способом. Чому в таком разі оплату за їх викоритання  мають отриммувати лишень у відомства  електромонополістів?

Переймається , щоб аграрні монополісти також не тільки займались вирощенням сільгоспкультур, а і передбачали їх переробку Наприклад картоплесховище в Чукві розраховане на зберігання 87тис.тонн картоплі,тому ставить питання про її переробку на чіпси, крохмаль на місці вирощення  культури. За це веде перемовини, адже потужна компанія Континентал Фермерз Груп володіє тільки на наших теренах пайовим земельним активом більше  20 тисячі гектарів, а всього по Україні біля півмільйона. Намагається встановити  ними діловий контакт з потужним агрохолдінгом.

Окремі з піднятих тем потребують вирішення на загальнодержавному , обласному рівні, але Любов Ігорівна не здається,  йдуть до неїі виборці з своїми сокровенними болями і турботами, адже до Львова далеко, до Києва ще дальше тому переймається, щоб  великі і малі справи вирішувати на місцях. Звичайно не все так гладко.Нині повноваження ОТГ надзвичайно розширені, а це покладає і надзвичайну відповідальність особливо у питанні раціонального використання землі, її обліку, своєчасного оподаткування

Отак розвиднюються ралівські горизонти у зв"язку з приходом до влади нової  команди ентузіастів під керівництвом Л.І.Ковалик.

Антон Рогач, член НСЖУ, Самбір-Ралівка-Чуква.


Переглядів: 231 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0