Головна » 2013 » Березень » 4 » ПРЕЗЕНТАЦІЯ “КАДЕНЦІЇ”
16:48
ПРЕЗЕНТАЦІЯ “КАДЕНЦІЇ”
123456

Таку назву має десята за рахунком літературна праця ветерана культурологічної та освітянської діяльності Омеляна Леськіва. "Каденція” – це нарис із депутатської практики директора Інституту агроекології і природокористування Української академії аграрних наук, нашого краянина Ореста Фурдичка. В ньому розповідається про його суспільно-політичну і громадську діяльність як обранця до Верховної Ради України 3-го демократичного скликання по 125-у виборчому окрузі, до якого входили Сколівський, Турківський, Ст.Самбірський і частина Самбірського районів.

1 березня в читальному залі Самбірської районної бібліотеки відбулася презентація "Каденції”.Пройшла вона урочисто за сценарієм директора ЦБС Надії Фетісової, а святковості їй надали самодіяльні артисти цієї системи.В їх концертній програмі були, зокрема, пісні "Калино червона” на музику Омеляна Леськіва і "Марш лісівників” на музику Заслуженого працівника культури України Романа Паньківа.

..

Після виступу автора з короткими рецензіями на його новий твір виступили Роман Паньків, журналіст, секретар Всеукраїнського об”єднання "Письменники Бойківщини Микола Сенейко і голова об”єднання Любов Рудавська-Вовк.

Минулого року літературний доробок Омеляна Леськіва поповнився книжечкою зі спортивної тематики "Нас об”єднав футбол” про покійного голову районної організації ФСТ "Колос” Ярослава Хомина.Оскільки підчас своєї депутатської каденції Орест Фурдичко був з ним знайомий і сприяв у проведенні різних турнірів, то автор попросив дочку Марію Хомин-Маморську вручити йому книжечку, в якій відображені і ці факти.

..

Приємною несподіванкою для героя "Каденції” був букет квітів і привітання від Ірини Гірняк з Викіт. Довідавшись випадково про презентацію, вона приїхала , щоб висловити подяку Оресту Івановичу. Справа в тому, що в дитинстві в неї була хвороба, якої можна було позбутися, зробивши складну хірургічну операцію.Її бабця набралася сміливості і звернулася за допомогою до народного депутата. Фурдичко перейнявся долею дев’ятирічної дівчинки і за його сприяння її у 2000 році прооперували в лікарні Львівської залізниці. Після школи Іринка закінчила спочатку медколедж, а потім ЛНУ ім. Ів.Франка і зараз працює вчителькою на Сихові у Львові. Зрозуміло, що зустріч Ореста Івановича з Іриною схвилювала всіх присутніх.

Про добрі справи, зроблені для виборців Орестом Фурдичком за роки депутатства у Верховній Раді, можна говорити багато. Відгукується він на потреби земляків і далі. Про це йшлося у виступі вчительки з Дублян, члена Спілки письменників України Любові Проць. Орест Іванович доклав багато зусиль, аби торік вона стала лауреатом Шевченківської премії за роман "Група крові”. На жаль, не вийшло. Але він порадив нашій письменниці не опускати рук, написати новий твір, який допоможе видати, і знову постарається, щоб його було номіновано найвищою літературною відзнакою.

..

Автора і героя "Каденції” вітали директор Самбірського педколеджу ім.Ів. Филипчака Володимир Вантух (завдяки Оресту Фурдичку цьому закладу було надано статус коледжу та ім”я письменника-самбірчанина, замордованого сталінськими опричниками), заступник голови Старосамбірської РДА Зеновій Кутельмах, обраний недавно головою тамтешньої районної ради Орест Бонк, депутат Старосамбірської міської ради Володимир Ковтун, заступник міського голови Самбора Юрій Леськів.

Презентація "Каденції” відбулася дуже гарно. Всі учасники свята отримали нарис, на якому Омелян Леськів та Орест Фурдичко поставили автографи.

Завершу цю фоторозповідь таким висновком: "Депутат – це не лише хотіння, а й відповідальний обов”язок, який треба вміти виконувати. Орест Іванович вмів і успішно виконував.Але наші виборці забажали(правильніше буде сказати,що їх до цього закликав підчас приїзду на 125-й виборчий округ тодішній український "месія”), щоб нардепом у них був Народний артист України Іван Гаврилюк. Як він їм прислужився, розповідати не треба. А Орест Фурдичко міг бути надійною опорою гірського краю Львівщини дотепер.

Текст і світлини Ігоря Тиличка.

Переглядів: 1019 | Додав: Oksana | Рейтинг: 4.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: