Головна » 2013 » Березень » 17 » Дотримуємося Великого посту: що дозволено?
00:21
Дотримуємося Великого посту: що дозволено?
123456

  Великий піст належить до суворих, а привила його дотримання зібрано у церковному Уставі. Головне з них – протягом посту не можна вживати продукти тваринного походження: м'ясо, молоко, яйця та вироби, у склад яких вони входять.

Також забороняється їсти рибу, окрім Благовіщеня та Вербної неділі, а у Лазареву суботу можна ікру. Обмежується також вживання рослинної олії, яку Устав дозволяє лише в суботу та неділю.

Найстрогіші дні – перші чотири Великого посту та Страсна седмиця, а також Велика п’ятниця та Чистий понеділок. У п’ятницю першого тижня можна їсти лише варену пшеницю, підсолоджену медом, а у інші дні посту — воду, хлібні вироби, фрукти, овочі, компоти. У вівторок та четвер дозволяється гаряча їжа без олії.

Проте, зважаючи на тяжкий труд та умови життя, несприятливу екологічну ситуацію, хвороби, вік, перебування в дорозі, більшість дотримується більш помірного посту – вживають рибу та соняшникову олію (окрім середи та п’ятниці).

Міру послаблення посту у кожному конкретному випадку визначає священик, а також лікар. Для маленьких дітей та вагітних жінок дотримання посту не є обов’язковим.

Потрібно вживати продукти рослинного походження: картоплю та вироби з неї, різноманітні супи та каші, консервовані й квашені овочі та салати, свіжі овочі та фрукти, узвари з шипшини та рослинних зборів, сухофруктів.

Дозволяються також певні види маргарину, які не містять молокопродуктів. Головне – пісна їжа має бути простою, а вживання її обмеженим, оскільки об’їстися можна й печеною картоплею…

Також не варто вживати алкогольні напої, особливо міцні. Лише в суботу, неділю та на свята дозволяється випити трохи вина. Якщо ж вас запросили за святковий стіл, то по можливості варто повідомити про те, що ви дотримуєтеся посту. Однак, коли цього не вдалося зробити, а дозволеної постом їжі немає, то можна трішки з’їсти тієї, яка поруч.

Також бажано без прохання інших не розповідати про ваш піст, а тим більше, обвинувачувати когось у недотриманні церковного уставу. Оскільки це глибоко індивідуальне для кожної людини, як у фізичному, так і в духовному плані.

Піст – це не просто голодування! Тому пам’ятайте про його духовну складову: молитву в храмі та вдома, відвідання богослужінь, читання духовної літератури, Святого Письма, роздуми та спілкування з Богом. Також хоча б раз потрібно прийняти таїнства причастя та сповіді. Тільки разом зі щирим прощенням та каяттям, тілесне випробування можна буде легше перенести.

Переглядів: 656 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: