Головна » 2015 » Січень » 30 » БУЛИ ОПЛЕСКИ, А ЩЕ БІЛЬШЕ – СЛІЗ.
12:54
БУЛИ ОПЛЕСКИ, А ЩЕ БІЛЬШЕ – СЛІЗ.
123456
   29 січня в залі засідань Самбірської районної ради було проведено годину-реквієм, приcвячену річниці битви під Крутами. Директор центральної районної бібліотеки Надія Фетісова у своєму сценарному проекті вміло пов'язала трагічну битву в січні 1918 року трьохсот київських студентів з чисельно переважаючою бандою Муравйова з подіями, які маємо зараз на Сході України. Отож пошанування героїв-крутянців плавно перейшло на пошанування героїв «Небесної сотні» і тих, що загинули в зоні АТО.

          Година-реквієм розпочалася  благословенням отця- магістра храму Св. Павла Конюшкевича УПЦ Київського патріархату  Миколи Брийовського. Відтак, звернувшись до присутніх, він процитував рядки з твору  Тараса Шевченка, на які натрапив в Інтернеті: «Отак подивишся здаля на москаля, і ніби справді він людина. Іде собі, мов сиротина, очима  блим, губами плям. І десь трапляється хвилина - його буває майже жаль, а ближче підійдеш - скотина!». А завершив о. Микола закликом з поеми Шевченка «Кавказ»: «Борітеся, поборете, вам Бог помагає!».

               Поему «Кавказ», як відомо, Тарас Шевченко  присвятив своєму щирому другові Якову де Бальмену, а епіграфом до неї взяв слова: «Я плачу день і ніч за убієнними…» (Єремія, гл. 9, стих 1). Боротися наш геній  закликав горців Кавказу, загарбницьку війну проти яких вела царська Росія. Не думав тоді наш пророк, що його заклик до горців через півтора століття стосуватиметься  рідного українського народу у боротьбі з новітньою московською ордою.

         Перед присутніми на годині-реквіємі виступили голова РДА Олег Домчак і голова районної ради Андрій Бобак, ветеран-освітянин Омелян Леськів. Жіночий вокальний ансамбль ЦРБ «Надія» і родинний гурт «Мажорний акорд» виконали патріотичні пісні, за що глядачі нагороди їх оплесками. А от, коли ведуча Надія Фетісова  запросила на сцену батька Володимира Юричка, якого в липні минулого року першого з самбірчан привезли метвим з-під міста Щастя Луганської області і маму загиблого Ігоря Добровольського з Воютич, то довелося виймати носові хустинки, щоб витирати сльози. Ще більше потекли вони, коли на сцену вийшли діточки із засвіченими лампадками і працівниці бібліотеки з портретами всіх наших краян, які загинули в боях з терористами і путінськими зайдами, а Надія Іваник на тлі цього співала пісню «Ти - солдат України».

            Захід, підготовлений  Надією Фетісовою, дуже актуальний на сьогоднішній час. А тому, як довелося почути після виступу, годину- реквієм вартувало би показати більш широкій аудиторії слухачів.

 

                      На світлинах: фрагменти з години-реквієму "Герої Крут! Ви – вічний біль і гордість України».

                          Текст і фото Ігоря Тиличка.

              

 

Переглядів: 834 | Додав: Oksana | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: