Головна » 2013 » Березень » 5 » Делегація з Канади цікавилася благоустроєм єврейського цвинтаря у Самборі. Наш коментар.
21:35
Делегація з Канади цікавилася благоустроєм єврейського цвинтаря у Самборі. Наш коментар.
123456

У Самборі Львівської області побував міністр громадянства, іміграції та багатокультурності Канади Кенні Джейсон. У поїздці його супроводжували Трой Лулашник – Посол Канади в Україні, Кристофер Магон – виконавчий помічник міністра, Домінік Рощак – директор департаменту з питань багатокультурності та інші посадовці посольства,

У поїздці його супроводжували Трой Лулашник – Посол Канади в Україні, Кристофер Магон – виконавчий помічник міністра, Домінік Рощак – директор департаменту з питань багатокультурності та інші посадовці посольства.

Поважну делегацію цікавив старий єврейський цвинтар, можливості його благоустрою з тим, щоб у майбутньому представники цієї нації могли приїхати сюди, помолитися та вшанувати пам’ять спочилих тут прародичів.

З цього приводу заступник міського голови з гуманітарних питань Юрій Леськів гостям дав вичерпну історичну інформацію про цвинтар, який на сьогодні у вкрай занедбаному  стані. І при цьому посадовець показав попереднє дослідження канадських євреїв, які встановили імовірні місця великих захоронень, наголосивши, що в роки минулої війни фашисти тут розстрілювали не лише євреїв, але й чимало українців, котрі їх переховували, а також поляків. Покояться на цьому місці останки вояків УПА, убитих гітлерівцями.

На місці очевидних могил українців у дев’яностих роках самбірчани встановили та освятили три хрести. Власне, вони наразі є перепоною у порозумінні між євреями та українцями щодо упорядкування цього цвинтаря.

Водночас, наголосив Юрій Леськів, є можливість тут створити меморіальний комплекс, подібний, приміром, на Бабин Яр у Києві, де не має бути ознак релігійної приналежності. Адже обов’язок живих – не забувати про звірства, чисельні жертви нацизму, бо фашисти були спільним ворогом як для євреїв, так й українців. Це й має єднати народи у пам’яті про загиблих.

У свою чергу пан міністр подякував за таку детальну та документами підтверджену інформацію про минулу історію єврейського кладовища і запевнив, що Канада, де проживає чимало українців, у тому числі й вихідців із Галичини, підтримує українців у визнанні Голодомору як геноциду та з цього приводу найближчим часом з такою пропозицією звернеться до уряду України.

Члени делегації з Канади у Самборі запалили свічки пам’яті на місці розстрілів фашистами євреїв та помолилися за душі убієнних.

ZIK
* 1 Oksana   (Сьогодні 19:59)
На цьому трагічному місці в глибокій скорботі схиляють свої голови мешканці Самбірщини не залежно від національності, віросповідання. Треба
вклонитись жидівській громаді за намагання відновити правду часів
воєнного лихоліття, виновниками яких були сталінсько-гітлерівські
сатрапи.Голодомор-Голокост- винахід фашистсько-комуністичної чуми двадцятого століття.Самбірський кір-кут тому   свідок. Зойк
замордованих взиває до пам,яті невинно страчених. Впорядкувати це омите
людською кров,ю місце- святий обовязок нинішнього покоління нащадків
жертв.Те що канадці привертають увагу до цих трагічних сторінок на нашій  землі має послужити прикладом для спілького впорядкування
місць страти предків.


Переглядів: 738 | Додав: Oksana | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 2
2 Християнин   (06.03.2013 14:41) [Материал]
Будемо відвертими- цегла, якою виклали частину огорожі цвинтара кіркут "самбірські патріоти" використали для хатинок.Те саме зробили з поребриками. Ті що називають себе націоналістами спромоглись лиш на встановлення Хрестів(хоч за це дякувати треба), а далі... Хто подбає про лице Самбора?

1 Мудрак   (06.03.2013 10:20) [Материал]
Голосно про це говоримо, а ще більше пишемо. На жаль, цвинтар використовують як пасовище для кіз, корів.Хіба про це не знають керівники Самбора, так звані демократи від політики.

Ім`я *:
Email *:
Код *: