Головна » 2019 » Червень » 12 » Думки навіяні з приводу інтерв"ю Натана Щаранського в газеті "Дзеркало тижня"(25.05.19р.) про конкурс меморіалу "Бабин ЯР"
16:15
Думки навіяні з приводу інтерв"ю Натана Щаранського в газеті "Дзеркало тижня"(25.05.19р.) про конкурс меморіалу "Бабин ЯР"
123456
Картинки по запросу голокост бабин яр
Пане Щаранський! Я, журналіст-аматор. Чому аматор, бо на хліб заробляю у інший спосіб- працею рук в тому числі і фізичною. Наперед вибачаюсь перед читачами  за кострубатість стилю і деяку не послідовність у викладі думок. То ж ,як і Ви, переймаюсь історичною правдою про Голокост єврейського народу. Знаю цю правду не з книжок, а  і з розмов матері, яка врятувала у часи лихоліття другої світової бойні  не одну єврейську сімю. Цій трагічній історії торкався в публікаціях: «Турка –центр бойківського краю чи довоєнна столиця іудеїв», «Про перспективи зведення історичного меморіального комплексу на єврейському кладовищі" , «Жиди чи євреї? Покірне телятко дві корови ссе. а буйне- жодної! Думки з приводу єврейського кладовища та житлообрій «Бойківське Торонто"(йдеться про Самбір-А.Р.) та інші, в місцевих ЗМІ.

А тепер таке .Відчув, м”яко кажучи на собі неприязнь ,з боку деяких керівників різного рівня,від нащадків посібників фашистів,не без допомоги яких  гітлерівці робити екзекуції над мирним єврейським населенням. Назву лишень заголовки , присвячені цій темі з місцевої самбірської районної газети «Господарник»:  «Реабілітують, але не всіх», «На фальші Україну не збудуємо»(10.03.93р., «Тулять горбатого»(10.04.93р.), «Пан Кронжко:допоможе чи нашкодить»(12.03.94р) та інші.Здогадуєтесь в яку немилість доводилось потрапляти, що завершувалось позбавленням виборчої посади .Підкреслюю, що все це було винесене на людський загал в 1993-1994рр. коли на хвилі патріотичного піднесення, ті в кого рильце в пушку, намагались стати "білими і пухнастими".Хоч це тема окремої розмови.

Тому ,пане Щаранський, вважаю що маю моральне право висловити і свою думку з приводу оприлюдненої теми, вставивши до неї і свої "п"ять копійок" . І ось ще й чому:ім”я мого родича Івана Рогача (редактора газети «Українське слово» в м.Парижі), як члена ОУН висічено на Аскольдовій могилі в Києві , розстріляного в Бабиному Яру фашистами у 1942році, діда дружини Рудницького Антона Івановича також розстріляли енкаведисти в 1938р. "за участь в контрреволюційній повстанській організації". Правду приховували до 1993р.

 По_перше.Насторожує Ваше  ствердження, що  " до Наглядової ради(конкурсу меморіалу "Бабин Яр-А.Р.) входять російські олігархи". .Не виключено , що поруч із зіркою Давида ,цією візитною карточкою ,запропонують  пятикутну з трикольором. Совєтські атрибути, та й не тільки, багаті  російські спонсори намагатимуться втиснути в цей конкурсний проект.   Це так спрощено, висловлююсь.Хоч всім відомо, що ці "ідеологи"  і кроку не зроблять без "санкцій" керманича російського режиму Путіна, а тим більше даремно витрачати шалені кошти на меморіал. 

По-друге.Опираючись на "осколки"  «Русского мира» в Україні вони штовхають нас в обійми до Північного сусіда. Не випадково, одним із спонсорів є , як Ви кажете Вадим Рабінович.Для них згадка про незалежну Україну викликає м"яко кажучи неоднозначне ставлення.Не мені вам оповідати,що ці "співаки" з телеканалів  Nеws One ,112-й пропонують мир на Донбасі через автономію. В такий спосіб іде нав"язування азіатських цінностей, щоб відвернутись від європейського шляху нашого розвитку.  Без окулярів простежується гібридна шовіністична ідеологія. 

Шкода що цієї теми Ви не торкались у своєму інтерв"ю, а обмежились загальними  фразами ...

По-третє.Відносно самої назви: чому «Наш меморіал…», а не «Український …»,адже йдеться про територію, де передбачається його спорудження. Здогадуюсь ,чому   Вас насторожує керування цим делікатним процесом з боку  представників державних оганів влади, але участь рабинів підтримуєте, мотивуючи національною особливістю, без залучення інших релігійних діячів.Дивно що не згадуєте відомого  громадського єврейського лідера   Йосипа Зісельса, який настоює, щоб задум мав  проукраїнське забарвлення.

До речі,за часів комуністичного режиму до українських націоналістів поголовно відносили всіх, хто відстоював рідну мову, історію рідного краю, хто боровся за ідеали справедливості ,національної честі і гідності тощо. Автоматично цей ярлик "націоналіст" переноситься на сьогодення, коли в складних шовіністичних , русофобських умовах доводиться утверджувати елементарні людські цінності на своїй рідній землі…

По-четверте.Як зрозуміти, пане Щаранський те, що Вас  задовільняє, що, «за багато століть на чолі Росії стоїть людина, котра не є антисеміт»(маєте на увазі Путіна-А.Р.), мовляв  відкрив доступ до частини архівів КДБ. Виходить по Вашому М.С.Горбачов, що започаткував розпад совєтської імперії - антисеміт? Далі по тексту:" І свідчення цього —  що в РФ діє багато єврейських громад, їм ніхто не заважає розвиватися". А як в Росії ставляться до української спільноти, яких білььше 3млн.?  Жодного українського факультативу  не то що класу чи школи не має . В Москві діяв Український центр культури з бібліотекою і його знищили під корінь. Скажете що це не Ваша проблема,  але де голос світової єврейсько спільноти на захист правди?

Далі таке.Хоч це не тема Вашого інтерв"ю, але мушу сказати ось що:28 країн Євросоюзу виступають проти російської агресії в Україні, чому не чути з цього приводу думки держави Ізраїль, зокрема щодо повернення полонених українських моряків. Чому?Чому?Чому? Можна далі розвивати цю думку.

США, деякі країни Європи вважають будівництво Росією Північного потоку-2 частиною економічної експансії по відношенню до України. Чому Ізраїль і в цьому болючому для нас питанні зберігає абсолютний нейтралітет, хоч потерпатимуть від цього і прості євреї, як частина спільноти українського народу? Це згадую не випадково, адже чотири рази Ви були міністром уряду Ізраїля.

По-п"яте.Перед моїми очима  мільйони жертв голодомору 1932-1933 років, до трагедії яких причетна і керівна  еліта КПРС з числа єврейської національності.Про це також писав у незалежних ЗМІ:«Незагоєна рана»,"Не сипмо сіль на рану" та ін. Вдвічі прикро, що в запитанні інтерв"юєр  намагається схилити  до подій тих часів і в Казахстані, і на Кубані. Чому ця трагічна сторінка і нині під кедебіським московським архівним секретом Росії і  Вас вона  зацікавила лишень вибірково ?

Напевно не випадково  досі Росія і Ізраїль не визнали Голодомор в Україні як геноцид ,в той час ,як  країни світу, зокрема Канада, Польща,  країни Прибалтики,Австралія, більшість штатів США  та інші це узаконули на найвищому законодавчому рівні.На черзі Німеччина. На відміну в Ізраїлі- ні пари з вуст. Ба більше того, Президент Вашої країни з трибуни Верховної ради України, позволив собі два роки тому шельмувати вояків УПА,їх провідника Степана Бандеру, наче вони захищали рідні домівки у Підмосковії, а не біля родинного гнізда. Чому така зверхність? Підкреслимо, що Україна одна з перших визнало Голокост, як геноцид проти єврейського народу в роки фашистської окупації.

Ви, пане Щаранський, в своєму інтерв”ю даєте досить ліберально-обережну оцінку нинішньому російському  режиму, лідер якої причетний до більш як 13 тис. загиблих  в Донецькому регіоні в час війни України з Росією, коли десятки  тисяч поранених, мільйони залишились без даху над головою, коли нахабно окупований Крим, де корінне кримськотатарське населення стало ізгоєм на своїй рідній землі. 

Нагадую Вам про це тому , щоб зрозуміли, як непросто за вищеперерахованих умов переконувати мешканців переферії,зокрема того ж Самбора ,про необхідність надання дозволу на спорудження подібних  єврейських меморіалів. 

На цьому фоні годилось би, щоб уряд Ізраїля допомогав викорінювати  зло. З полегшенням зустрів наш народ, бодай, обмежений  безвізовий режим . А хіба допустимо  обмежена   дія  зони  вільної торгівлі між нашими державами, яка зводиться до сировини? 

Українці, як корінна нація впродовж віків  прихильно ставилась і ставиться до етнічних євреїв, окремі з яких нині в більш превілейованому стані, займаючи  найвищі посади в державі. Разючий приклад, що дві третини виборців віддали перевагу саме Президенту Володимиру Зеленському, як етнічному єврею. Це можна тільки вітати!.

А що у відповідь?  В Ізраїлі знаходять притулок колишні шахраї , яких називають «золотими батонами». Бурштинові, діамантові  пройдисвітами  не додають авторитету еврейській нацменшині. Це має стати обоюдним болем  і  проблемою, як викорінити  цей рецидив. Іноді такі людці використовують Ізраїль як своєрідний "дах" для уникнення покарань. 

 Оприлюднені мною болючі питання  , яких торкаюсь, не стосувались Вашого  інтерв"ю,але мимоволі довелось їх підняти і розширити. Хіба допустимо , коли провідні теле-радіоканали, друковані ЗМІ, в більшості, нині у руках єврейської олігархічної спільноти, звідки не завжди йде коректна і правдива інформація під впливом «братнього » сусіда. Хоч це делікатна і чутлива тема, але на неї також не повинно поширюватись «табу», закривати очі. І коли робляться перші кроки, щоб дати  цьому об"єктивну оцінку відразу застереження- антисемітизм. Скажете - це суто внутрішньоукраїнські проблеми. Може й так, а може й ні... 

На закінчення ось про що. Нині Україна найбідніша держава Європи ,в той же час найвищі керівні посади , повторююсь,займають представники національної меншості- євреї. І це не докір, а свята правда. Тому   разом потрібно розділяти відповідальність за стан справ. Як за такої обстановки проводити різного роду конкурси на меморіали не мені вирішувати, але...

Ви, пане Щаранський, ще й очолюєте агенство «Сохнут», можете допомогти українському народу, складовою частиною якого є національна меншина-євреї, вийти із складної ситуації ,яку разом переживаємо.У свою чергу журналістська спільнота покликана сприяти  увіковічненню пам”яті жертв фашизму не тільки в столиці, але  захоплюючись широкомасштабними проектами, щоб не загубили витоки співіснування наших народів, яке завжди має  будуватись на щирості,правді і довір"ї, без зверхності і пихатості.

Немає зла , аби не вийшло на добро: етнічні українці і етнічні євреї, без шкоди для інших меншин, створять такий вибуховий симбіоз,завдяки якому Україна неминуче незабаром вийде на орбіту передових держав світу в цьому надія на лідера держави Володимира Зеленського в парі з головою ОП Андрієм Богданом.

 Антон Рогач, член Національної спілки журналістів України, сайт «Самбір-майдан



Переглядів: 455 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0