Головна » 2021 » Лютий » 18

Цей матеріал вперше побачив світ на сайті "Самбір-майдан"(Sambirmajdan.at.ua) 1 липня 2015р. У витоку спорудження меморіального комплексу "Пам "ятай" на староєврейському цвинтарі в м.Самборі стояв Марк Фрейман , якого підтримав один з найавторитетніших рабинів Канади  Раувен Булка

 

Так починається нова історія благоустрою староєврейського цвинтаря в м. Самборі

Наш коментар із світлинами фотоаматора( читати післямову).

 Відомо, що єврейська громада в тому числі  з української діаспори в м.Торонто (Канада) вже біля двадцяти  років піднімає питання впорядкування цього місця масових захоронень.За роки незалежності за їхні кошти було прокладено бруковану алею, на центральному вході встановлено відповідні ворота.На місці масових розстрілів евреїв зведено дві  братські могили. Почались відновлювальні роботи огорожі навколо кладовища. На меті було освітлення кладовища тощо.

Але щоб  загальмувати цей процес місцеві ура "патріоти"-чиновники  спромоглись лишень на встановлення  Хрестів на місці розстрілу громадян українського походження. Не інакше як глум над їхньою пам"ятю слід розцінити "сусідство" з футбольними воротами.

Нині  це святе місце має такий непристойний вигляд і лише з відвідуванням  території  львівських урядників та закордонних гостей змусило міських чиновників організувати толоку по косінню бурянів.

Добре, що нарешті знайдено компромісне рішення із зведенням меморіального комплексу жертвам нацизму .

У Самборі під час круглого столу обговорили облаштування в м. Самбір території колишнього єврейського кладовища та місць масових розстрілів і поховання людей різних національностей та віросповідання.

Його учасниками стали представники влади різних рівнів, духовенства, громадськості, родичі загиблих у Самборі в період  Другої світової війни, представники єврейської громади та української діаспори в Канаді, – повідомляє прес-служба Самбірської міськради.

Переглядів: 763 | Додав: Oksana | Дата: 18.02.2021