Головна » 2021 » Березень » 7 » РАЛІВСЬКА ГРЕБЛЯ: НАСИПАЄТЬСЯ- " ВІДМИВАЄТЬСЯ", А ПРОБЛЕМА ЗАЛИШАЄТЬСЯ.
19:11
РАЛІВСЬКА ГРЕБЛЯ: НАСИПАЄТЬСЯ- " ВІДМИВАЄТЬСЯ", А ПРОБЛЕМА ЗАЛИШАЄТЬСЯ.
123456

Трохи історії. Після повені 2008 року, яка наробила багато лиха мешканцям села Задністря і Ралівки, та й не тільки, почали укріплювати правий берег річки Дністер. По гарячих слідах був виконаний значний обсяг робіт. «Третя спроба» http://sambirmajdan.at.ua/news/2018-12-11-2676 завершилась під кінець2018р. Греблю насипати вище лавки через річку біля села Задністря. Наступного року ,тобто в 2019р. будівельника з Миколаєва мали її завершити, водночас приступити до встановлення бетонних загород чукв»янського потічка через який особливо потерпали новосели так званого зоряного містечка, де поміж близько двохсот будинків можна було на човні плавати.В спішному порядку були потрачені відповідні кошти на подальші проектні роботи.
До речі, з підрядниками чиновники змогли розрахуватись, аж в останній місяць останнього дня 2020р.- 31 грудня. В той же час у 2019 і 2020році.справно йшло фінансування іншого підрядника з Калуща, який розпочав намивати дамбу нижче ралівського колійового мосту,щоб убезпечити від лиха сонячні панелі, розміщення яких прилягає до дністровської пойми,заодно продовжили берегоукріплення в нижній частині Ралівки, де також в цьому є потреба.
Обсяг фінансування на цьому другому об»єкті в нинішньому році також обчислюється мільйонами грн. Ми свідомо не досліджували скільки саме коштів «з»їла» вже згадана дамба в обох частинах, щоб не займати хліб у відповідних структур . Сподіваємось на їх оприлюднення.
Але який ККД від робіт миколаївців на першому об»єкті, коли все було покинуто на відкуп природньої стихії? Мова йде не тільки про захист від паводку задністрян, а і біля тисячі сімей мікрорайону геологів Ралівки, так званого «Квадрату» ,адже дністрові води неодмінно хлинуть через незавершену греблю і далі дорогу Самбір-Борислав і затоплять все поселення, як це сталося тринадцять років тому.
До цього треба додати, що проблему ускладнюють ставки у верхній частині Задністря, де площа водного дзеркало становить біля шести гектарів. Коли їх господарем був Леонід Завійський він контролював ситуацію, а нині все стало безгосподарним, «дякуючи» сільським депутатам попереднього скликання, які п»ять років збирали «консіліум», в пошуку заможного інвестора.Та все марно. Чому? Це інша тема для розмови до якої намірені повернутись.
Наразі складається враження, що в обласних штабах схильні лобіювати інтереси приватних бізнесових структур ніж перейматись турботою про захист майна і присадиб конкретних громадян. Як прапор використали голову Ралівської об»єднаної територіальної громади Любов Ковалик, яка щойно була обрана на відповідальну посаду. Через пресу,телебачення почали вихвалятись, що і на цей рік домоглись асигнування відповідних коштів у нижній частині Дністра. Це добре, а де кошти на завершення вже згаданої греблі в горішній частині річки, в тому числі на приборкання вже згадуваного норовистого потічка ?
Поки не пізно треба відкоректувати витрати, адже йдеться про лихо, яке , повторюємо ,може спіткати більше тисячі сімей мешканців Задністря і Ралівки.
Сподіваємось, що цю невідповідність можна швиденько усунути без бюрократичної тяганини. Не дай Боже, як станеться лихо, потерпілим мешканцям не залишиться іншого виходу, як звернутись до суду за бездіяльність і халатність держпосадовців і відшкодування за їх рахунок. Щоб до цього крайнього засобу справа не дійшла закликаємо діяти на упередження.
Післямова. Завершення дамби викликає тривогу у мешканців вул. Набережної м.Самбора, мовляв, рівень річки підніметься і буде їм загрожувати. Щоб не вставляти палки в колеса раджу спільно з сільською громадою піднімати питання про поглиблення русла Дністра в тій її частині. У свою чергу гравій буде використано, як будівельний матеріал і загроза міщанам значно зменшиться.А ще краще разом взятись за очищення русла річки, хоча б біля авто-колійового шляхопроводу від дикоростучих дерев, які в час паводку стають штучною загатою.
Але… під лежачий камінь вода не тече.На жаль, переважає "бла-бла-бла".Виглядає, що чиновники більше переймаються відмиванням коштів , а не намиванням дамби і завершення обох частин греблі.Отже, проблема залишається.
Антон Рогач. Член Національної спілки журналістів України
.Задністря.
Такий вигляд має гребля у верхній частині русла річки Дністер біля села Задністря
Руслан Квітовский

Переглядів: 252 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0