Головна » 2017 » Листопад » 7 » Отець Іван Швець: Успіхи у створенні єдиної помісної церкви могли б укріпити Україну 8 листопада 2017 року у Києві пройде Міжнародна науково
19:27
Отець Іван Швець: Успіхи у створенні єдиної помісної церкви могли б укріпити Україну 8 листопада 2017 року у Києві пройде Міжнародна науково
123456


ПЛ поспілкувались з одним із організаторів заходу єпископом УПЦ КП отцем Іваном Швецем.

Фото: pl.com.ua


Фото: pl.com.ua
Що стало приводом для проведення конференції?

Дві конференції вже були проведені в Самборі, на основі Святого Самбірського братства. Науковці і богослови спробували проаналізувати стан церковного життя в Україні. Від імені конференції ми звернулись листом до Вселенського патріарха і 8 жовтня прийшла відповідь про те, що він благословляє нашу роботу. Це і послужило приводом для організації цієї конференції.

Крім того, ми таким чином відзначаємо 100-річчя Української Визвольної Боротьби в контексті процесів становлення Помісної Православної Церкви в Україні.

Як би ви охарактеризували ситуацію, що склалась?

Зараз в Україні склалась таке становище, що УПЦ КП – нібито розкольники, УАПЦ – теж, а після зустрічі Патріарха московського з Папою Римським і УПЦ МП – також розкольники. Вони не поїхали на Всеправославний собор на Кріті, не підписали його рішень, ба навіть уклали з Папою в Гавані «унію».

Виходить, що в Україні немає жодної правильної православної церкви – всі в розколі. То ж ми хотіли би про це поговорити, проаналізувати спільну заяву Папи і Патріарха Кирила.

Ми хотіли б повторно звернутись до Вселенського патріарха (у нас є вже проект звернення) та до нашої влади про те, що на Кріті під час Всеправославного собору було прийнято рішення про створення своєрідної церковної комісії, котра могла б власне оцінити стан церковного життя в Україні. З дозволу державної влади ця комісія могла б бути своєрідним арбітром і представити Вселенському патріарху стан речей.

Ситуація така, що Вселенському патріархові було б простіше спілкуватись з владними структурами, бо з Філаретом не може – відразу Москва починає обурюватись, УАПЦ не є такою великою, в них всього 600 парафій, а УПЦ МП взагалі не буде з ним розмовляти, бо вони зроблять те, що їм скаже Кирило.

Тому якраз ця громадська Рада, яка буде складатись і з духовних осіб, і з науковців, яких на конференції буде біля двадцяти, звернеться до Вселенського Патріарха по благословення для нашої спільної роботи з тією церковною комісією, яка створена Всеправославним собором. Власне це може бути рушійною силою, яка допоможе створити єдину українську церкву.

Яке суспільне значення має створення і визнання єдиної церкви?

Не буде єдиної помісної православної церкви – не буде української держави. Без цього Україна приречена, бо її роздирають не тільки політичні чвари, а і церковні. В єдиній церкві буде місце для всіх – і для греко-католиків, і для тієї частини прихожан УПЦ МП, яких зупиняє тільки постать патріарха Філарета. Якщо буде визнання від Вселенської патріархії, то велика кількість віруючих перейде в помісну церкву.

Тішить те, що і президент, і Гройсман, і Парубій звертались до Вселенського патріарха, щоб посприяв цьому об’єднанню.

От ви згадали наших політиків. Як можливе об’єднання вплине на політичне життя?

Церковний розділ є причиною і політичного протистояння. От у Верховній Раді є ті, хто підтримує УПЦ МП, інші за УПЦ КП, ще інші за автокефальною. Комусь вигідний такий стан, як зараз – порозділювались, позагачували собі ставки і ловлять рибку. Люди колись вмирали за церкву, зараз не треба вмирати, але хоча б якісь кроки для того, щоб така церква була створена в Україні, потрібно зробити. Бо Україна зараз під загрозою, як від зовнішніх ворогів, так і від внутрішніх, які нікуди не втекли, а чекають реваншу. І успіхи на поприщі створення єдиної церкви якраз і укріпили би Україну.

  Читайте більше тут: http://zik.ua/news/2017/11/07/otets_ivan_shvets_uspihy_u_stvorenni_iedynoi_pomisnoi_tserkvy_mogly_b_ukripyty_1201155
Переглядів: 427 | Додав: Oksana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: