Головна » Архив новин
« 1 2 ... 5 6 7 8 9 ... 131 132 »

Наш коментар: колектив редакції газети "Голос Самбірщини" один з перших в регіоні став на шлях роздержавлення друкованих засобів масової інформації, згідно відповідного закону. Але на цьому шляху журналістам видання вставляли палки в колеса.

Як на наш погляд "НП"- це намагання в бандитський спосіб вирішувати корупційні питання.



Переглядів: 310 | Додав: Oksana | Дата: 19.12.2019 | Коментарі (0)

Як прикро, що чемпіон світу, Європи, багаторазовий чемпіон України з плавання Володимир Пилипченко, який в даний час проживає на Самбірщині, в  ринкових відносинах змушений перекваліфікуватись на бізнес. Таких спортсменів-професіоналів ,як повітря бракує в тренерському середовищі,-а це здоров"я підростаючого покоління і не тільки.

Переглядів: 300 | Додав: Oksana | Дата: 10.12.2019


Перед вами, шановні переглядачі, шляховий  знак з групи "заборонених". Що це означає згідно Правил дорожного руху: "забороняється в"їзд усіх транспортних засобів".
Переглядів: 352 | Додав: Oksana | Дата: 06.12.2019 | Коментарі (0)

 Вічний вогник мерехтить на земляному валу, під яким лежать останки фашистських жертв. Старожили згадують, що після гітлерівських екзекуцій над євреями, тут ще годинами здригалась верховинська земля. 
 
В перший день листопада християнське свято всіх святих. Як правило, віруючий люд йде на цвинтар, щоб запалити свічку пам"яті на могилах своїх предків. Щороку навідуюсь до місць вічного спочинку  батька, матері та рідного брата в м.Турці. Після цього  традиційно направляюсь шляхом босоногого дитинства і  так званою "дорогою смерті", що веде до єврейських поховань, а далі на Старе село. Про сумні спогади, які навівають ці місця, багато разів вже писав у турківській районній газеті "Бойківщина" та інтернет-сайті "Самбір-майдан".

Минає час, а нічого не змінюється, лише болять важкі спогади. Заради справедливості скажу, що на мій матеріал а пізніше і лист, відгукнувся Турківський міський голова п.Геннадій Когут. Стає зрозуміло, що гальмом є, якщо можна так сказати  волонтери, хоч місцева влада створила режим найбільшого сприяння. Започаткувавши добру справу, - все залишили на півдорозі, на відкуп природньої стихії.

Аби не повторювати , що спонукає автора цих рядків повернутись до цієї теми, раджу прочитати уже згаданий вище матеріал.



 

Переглядів: 516 | Додав: Oksana | Дата: 03.12.2019

  Пам"яті жертв Голодомору і політичних репресій

Ядвіга та Леопольд Рудницькі
1930p
Цим матеріалом ще раз нагадуємо про страшні ліхоліття ленінсько-сталінського терору, що смерчом прокотився по українських землях шевченківського краю і Галичини.

Як відгомін звірства  тих часів нині віддзеркалює московсько- путінська політика щодо незалежної України.  Дикунство  Московії -не забудемо, не пробачимо. Слава Героям! Смерть ворогам!

Трагедія комуністичного режиму, що чорним вороном прокотилась по нашій землі з перших днів октябрського більшовицького перевороту, особливо виразно проявилась у 1932-37рр. та послідуючий період у вигляді Голодомору , політичних репресій .

З цього приводу не можу не передати думки майже двадцятип"ятирічної давності,

Переглядів: 1406 | Додав: Oksana | Дата: 23.11.2019

Недавно лавку через р.Дністер зробили більш комфортною у нічний час- освітили ліхтарями. Особливо вдячні за це мешканці села Задністря. Жителі Нагірного у пізній час також користуються цим пішохідним переходом. А перед цим лавку відремонтували, пофарбували в національні кольори.
Переглядів: 308 | Додав: Oksana | Дата: 12.11.2019 | Коментарі (0)

В  містечку Костшин над Одрою, де часто зупинявся, як довідались сусіди про українських гостів неодмінно запрошували  ласкаво:

-Най пан прийде сьогодні на День народження.

Наперед знаючи, що без пляшечки не обійдеться. Вже не говорю про любителів чи «професіоналів» міцних напоїв. Ті очікували на нашого брата, як потопаючий на рятівне коло…

 Збігло всього кілька років відтоді як у 1992 році відкрили там  прикордонний перехід. Німці навалом потягнулись до сусідньої держави . Відразу поляки відкрили два ринки більш  як на тисячу шансів кожен. Заможні гості  опанували ситуацією. А чому б і ні? Паливо було у кілька разів дешевше , вже не говоримо про горілку, сигарети. З Берліна гендлярські  аматори прибували, як велика вода під час повені: хто пішки, хто на роверах, найбільше як кажуть по-польськи - на самоходах , щоб купити дешевший крам,  смачнесенького-гарнесенького пообідати. Про agencij http://sambirmajdan.at.ua/news/2018-07-10-1801 по нашому бурделі вже не говорю- їх кількість виростала, як гриби після дощу. Про це докладно прошу читати…

Переглядів: 277 | Додав: Oksana | Дата: 05.11.2019

Результат пошуку зображень за запитом "ковалі"  Додаток 1 листопада ц.р. нові світлини

Майже бігли один одному на зустріч. По чоловічому обнялись. Потім  розповіді у кожного про своє. А почалось все у 1958році, коли разом з Іваном Чайковським стали учнями Стрийського залізнодорожного училища №3. Обрали престижний фах предків- коваля вільного кування.

Навчально-виробнича база  закладу , як на той час, була досить потужною: свій навчальний корпус, виробничі майстерні із всім потрібним устаткуванням. Здавалось би навіщо було вчорашнім десятикласникам ще два роки опановувати цю  не модну професію. Скажу в двох словах: програма з технології металів, основ електротехніки  та інших дисциплін практично відповідала середньо-технічним навчальним закладам. Окремо варто відзначити виробничу майстерню в особі кузні, де для кожного учня було відведено виробниче місце з горном, відповідними інструментами, електропневматичним  молотом тощо.  Перші навики поводження з іскристим металом закріплювались практикою на стрийському вагоно-ремонтному заводі (ВРЗ), заводі Металіст тощо.

В стінах ЗУ-3 проходив також наш фізичний гарт, де кумирами були викладач фізвиховання Вечорік, комендант училища, майстер спорту з вільної боротьби  Гоголагурі .Якраз на той час  Мирон Муха став відомим на весь союз- найсильніший боксер в легкій ваговій категорії, що роком раніше закінчив училище.

Переглядів: 409 | Додав: Oksana | Дата: 20.10.2019

Візьмемо останню сесійну п"ятницю у ВР: абсолютна більшість нардепів на роботі... А що було у попердників?- сміх і сльози.ПОП мав коаліційну більшість- 302 депутатських штики. Йшли януковицьким шляхом: за всяку ціну збереження мажоритарки, поправки Лозового, відміна закону про збагачення, черемонію із голосуванням за членів ЦВК- розтягнули на роки, януковицьку "чорну бухгалтерію"- заболтали,обшори почали множитись у геометричній прогресії,за пролиту людську кров на майдані Гідності ніхто не поніс покарання,головний прокурорський наглядач із своєю маячнею "не злазив" із сторінок інтернету...
Де шукати відповідь? Етнічний єврей-митець Володимир Заленський і українець-адвокат, бойківський самородок Андрій Богдан сколихнули хвилю, яка докотилась до берегів США. .. Пильності не втрачаймо, про рідну Україну дбаймо
Переглядів: 254 | Додав: Oksana | Дата: 23.09.2019

Цю публікацію річної давності ми вирішили повторити. І ось чому? Вона віддзеркалює горизонти мислення місцевої церковної та світської еліти.Перефразовуючи відомий вислів скажемо: їм видніше, вони газет не читають, інтернет не перегядають. Тому  реакція була нульова, але  актуальність висловлених думок залишається. З цією метою ще раз виносимо статтю на розсуд наших шанувальників.
Днями весь навколишній люд Прикарпатського краю відзначив храмовий праздник- Успіння Пресвятої Богородиці. Традиційно у цей час до Самбора тягнуться християни всього регіону. Не були винятком і часи безбожного комуністичного режиму. Як не намагалась партноменклатура обмежити паломництво до єдиної на той період в місті церкви, віруючі  горнулись до святого місця тисячами. За часів паньської Польші таку кількість християн міг зібрати тільки  похід на Кальварію.

Не дивлячись, що в місті над Дністром  нині число храмів  стало більше двадцяти,  все ж найбільше віруючих  збирає саме храм  різдва  Пресвятої Богородиці. Це і не дивно,адже  90 років тому в ньому  відбувся урочистий акт коронації Чудотворної ікони Самбірської  Богородиці.Це трохи історичного екскурсу.

Після святкового Богослужіння самбірчани та гості, що називається розбрелись вулицями старовинного міста, особливо людним був ратушний майдан. Дітвора розважалась біля фонтану, водичка якого сріблом виблискувала на сонці. Вражали  вишитими кольорами сорочки, що одинаково імпонували, як  старшим, так і малечі.

Присів на лавочці в центрі і автор цих рядків. Увагу привернули поважні жіночки у супроводі панича ,одягнутого в бойківський стрій, які з квітами пишних гладіолусів, направились в бік початку вул.Шевченка.Здивувало, що  обминули застиглу  в камені постать 

Переглядів: 629 | Додав: Oksana | Дата: 29.08.2019 | Коментарі (1)